Długo nosiłem się z zamiarem przedstawienia pewnych niedociągnięć tegoż forum i nie tylko konkursu i widzę, że nadszedł czas przedstawienia tych faktów. Otóz one:
1. Osoby postronne (nie zarejestrowane) mogą oglądać posty i galerie ale dlaczego mogą też bezpośrednio sciągnąc sobie daną fotkę bez wiedzy autora i np. uznać jako swoją... (już tego doświadczyłem). Dlatego proszę nie dziwić się iż w exifie ludzie umieszczają stosowne wpisy autorskie - pozwalające na dodatkowe indentyfikacje fotografii.
Postuluje aby do sciągania fotek miały dostęp tylko osoby zarejestrowane - pozostali tylko mogą oglądać. Inaczej mówiąc prawy klawisz myszy wywołujący podmenu kontekstowe w przegladarkach jest w pełni funkcjonalny (a wystarczy malutki scrypt by tego uniknąć).
2. W konkursach - takich jak ten - zapewniajacy anonimowość nikt nie powinienien miec możliwości sciągniecia czy też zapisu zgłoszonych do konkursu fotek, poza oglądaniem... Wszelkie próby wyczytania Exifa powinny być zablokowane. Wtedy taki konkurs jest naprawdę ANONIMOWY aż do ogłoszenia wyników.
Dlatego też nie dziwię się małej ilości osób zarówno w konkursach jak i na forum, chociaż dla mnie te forum jest super i bombowe (wiele skorzystałem z takiej formy działalności i wspaniałych ludzi tworzących oraz pomagających w kształtowaniu patrzenia na fotografie i w jej wykonywaniu, a uwagi forumowiczów tylko zachęcały mnie do coraz to wykonywania lepszych prac).
Podsumowując warto zastanowić się nad powyższymi uwagami i chronić swoje czasem z trudem zrobione prace przed niepowołanymi osobami, które w dzisiejszych czasach wykorzystując naiwność ludzi i potrafią na tym zbić majątek. Dla nich nie ma znaczenia iż my tu na tym forum mamy pasję uwięczniania piękna przyrody zgoła entuzjastycznie i dla własnej przyjemności pokazania tegoż piekna. Dla nich to jest "szmal".
Dlategoż też cały mój wywów poddaje do dalszej dyskusji i wypowiedzenia się naszych
wspaniałych forumowiczów. A w razie potrzeby jesli administrator uzna iż temat jest warty poświęcenia nowego wątku (bo dla takich spraw nie znalazłem takiego) proszę o założenie.
_________________ Chwila zatrzymana w kadrze to obraz niedoskonały...
Pozdrawiam Rysiek
Musimy Maćka zapytać , jaka jest możliwość zablokowania fotek......myślę ,że każdą fotkę można zapisać na swój dysk..... :(
_________________ ....Królik jest mądry - powiedział Puchatek w zamyśleniu. Tak - zgodził się Prosiaczek - Królik ma rozum... - I myślę - ciągnął Puchatek - że on właśnie dlatego nigdy nic nie rozumie......
www.fotoprzyroda.com.pl
Dzięki Alku za reakcję i bedę czekał co dalej - wg mnie to jest istotna sprawa, bo na innych forach (nie tylko fotograficznych takie rzeczy dostepne są tylko dla członków danego forum).
Pozdrawiam Rysiek
_________________ ....Królik jest mądry - powiedział Puchatek w zamyśleniu. Tak - zgodził się Prosiaczek - Królik ma rozum... - I myślę - ciągnął Puchatek - że on właśnie dlatego nigdy nic nie rozumie......
www.fotoprzyroda.com.pl
Przeleciałem się po kilku forach i wszędzie mogę zapisac fotkę na swój dysk ?????????
www.fotoprzyroda.com.pl
Tak jest Alku - ale czy nie zauważasz wpisów adresu forum lub też autora na zdjęciu? Czy my mamy też tak robić?... i psuć wrażenia oglądania wspaniałych fotek? A dlaczego poruszyłem ten temat, bo w portałach płatnych kartek znalazła się moja kartka Świateczna na Wielkanoc, która przesłałem naszym forumowiczom. Bo wielkich bojach udowodnienia iż to ja jestem autorem (wpisane znaki wodne w foto i nikt nie nawet nie próbował napisać pochodzenia kartki) straszyli mnie sądem. Na szczęście uznali moje pretensje i usuneli z zasobów, a na przeprosiny czekam do dzisiaj....
Alku ja też ściągam rózne fotki ale nic dalej z nimi nie robie - są ładne to warto je mieć w zasobach - Ty też postępujesz tak samo... ale są ludize, którzy... itd.
Pozdrawiam Rysiek
wiecie odnosnie exif'a to nie trzeba fotki sciagac na dysk. wystarczy odpalic fote w operze i kliknc na zdjecie->wlasciwosci i uzytkownik ma wszystko jak na talerzu:(
aha, z tego co wiem to exif specjalnie ludziska czyszcza aby moc poznije udowodnic, ze to oni sa wlascicielem foty. dajac zdjecia z exif'em zlodziej ma fote podana na talerzu i moze sie upierac, ze to jego:(
rysiu, ja sie przychylam do twoich postulatow:) tzn do braku mozliwosci kopiowania fot na dysk
_________________ pozdrawiam
agnieszka
"Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" A.Adams
Aga masz rację exifa wyczyścic jest bardzo prosto - ale znaku wodnego już nie i niewiele programów potrafi go umieścić. Znak taki jest niewidoczny i nie kasowalny mozna go tylko odczytać. Profesjonalne programy do obróbki foto takie możliwości mają np. PhotoShop i niektóre prg płatne dedykowane danej firmy aparatów. Taki znak wstawiony w moja karkę spowodował iż administrator musiał usunąć ją z zasobów, a mnie chodziło tylko o to by było podane pochodzenie... Tak więc widzisz do czego są zdolni ludzie i dlatego rozpętałem tą "burzę". To wszystko też dla dobra naszej małej społeczności. Nie wiem czy byłąbyś szczęsliwa znajdując swoją fotke w jakiejś brukowej gazecie z podpisem innego autora...
Maćku przeczytaj to co powyżej napisałem... jak na razie to jest najskuteczniejsza ochrona.
Pozdrawiam Rysiek
Maćku chodziło mi o znak wodny i tu może zacytuje z PhotoShopa:
"Do obrazków Photoshopa można dodawać informacje o prawach autorskich, informując użytkowników, że obrazek ten podlega ochronie za pomocą cyfrowego znaku wodnego Digimarc ImageBridge. Znak wodny -- cyfrowy kod dodawany do obrazka w postaci szumu -- jest praktycznie niedostrzegalny dla człowieka. Znak wodny Digimarc jest trwały zarówno w postaci cyfrowej, jak i w druku. Jest w stanie przetrwać typowe modyfikacje edycyjne obrazka i konwersje między formatami plików."
W Photoshop wystepuje jako plugin....
A skryt w PHP do blokowania choćby prawego klawisza i jego funkcji można przecież też napisać - żawsze to utrudnienie dla nie wtajemniczonych...
Agnieszko - dałem sobie spokuj z chamstwem ludzi - po co mi sie stresować na stare lata. Cenię spokuj i rodośc życia, a te małostkowe zagrywki pazernych ludzi czasem mnie dobijają... Co sie stało z tym światem....?
Pozdrawiam Rysiek
Nie mam wpyłwu na to, czy ktoś taki znak umieści czy nie.
Chyba, że masz na myśli zabezpieczanie w ten sposób zdjęć w galerii, ale do tego potrzebowałbym trochę czasu, bo o z tej technologii wiem nie wiele, a w dodatku, jak się domyślam, wchodzą tutaj w grę zaawansowane algorytmy.
Tak jest Maćku - chodziło mi iż istnieje taki algorytm - stosowany indywidualnie przez autora i. Ty oczywiście nie masz na to wpływu. To zlaeży o wykonawcy fotki. Natomiast moja prośba była tej treści aby tylko forumowicze mogli pobierać zdjęcia jesli tylko im to sie widzi... pozostali nie zarejestrowani nie moga takiej czynności dokonac. A jesli nawet by stworzyć taka mozliwośc to np skryptem automatycznie na fotce dopisywałby adres naszego forum i to wszystko. Cieszyłbym sie jakby taka możliwośc była... no i napewno nie tylko ja.
Pozdrawiam Rysiek
Znak wodny każdy autor powinien wstawić , jeżeli chce.......
Natomiast dopisanie adresu forum uważam za dobre , jeżeli Maciek jest w stanie to zrobić .....
www.fotoprzyroda.com.pl
estowalam znak wodny w ps, doklada zdjeciu szum. w zwiazku z powyzszym popieram monsa, chce decydowac sama. ale jestem za dolozeniem adresu forum:) ide glosowac:)
agnieszka
Ja też nie lubię , ale poddam się większości w tym przypadku......
www.fotoprzyroda.com.pl
Mam nadzieję ,że nie ma to żadnego wpływu na jakość fotki.....
www.fotoprzyroda.com.pl
Podoba mi się , ale ten "Your name" mógłby być trzy razy mniejszy........
...na fotce muchy , nie będzie wiadomo co oglądać .....małą muchę , czy znak wodny
www.fotoprzyroda.com.pl
Podsumowując , uważam ,że .....każdy powinien zabezpieczać swoje fotki znakiem wodnym sam ......jeżeli uważa to za konieczne .....
Umieszczanie na każdej fotce np. mons....nie bardzo mi się podoba..... :( aczkolwiek zalety ma.....
www.fotoprzyroda.com.pl
Pozwolę sobie i ja wtrącić swoje trzy grosze. Oglądam czasem fotki na obcych forach z różnymi znakami i podpisami i uważam, że jest to coś obrzydliwego!!! Z całym szacunkiem dla dokonań Rysia i innych userów, to nasze fotki profesjonalistom potrzebne są jak dziura w moście, nie mają praktycznie żadnej wartości handlowej... Przy rozdzielczości max. 900x650 i dużej kompresji to nawet porządnej odbitki 10x15 nie da się z tego zrobić. No to może nie ma o czym gadać?
www.fotoprzyroda.com.pl
profesjonalisci faktycznie moga sie nie polasic, ale rozne ciemne typki tak:) uwazam jednak, ze cos mozna z takich rozmiarow jakie umieszamy wyciagnac. dla chcacego nic trudnego. w zwiazku z czym podzielam zdanie rysia:)
agnieszka
Chyba jednak Grandpa mnie przekonał...
Rzeczywiscie z tych rozmiarow to niewiele sie da zrobić ....
Jak na razie swoich fot nie uważam za dzieła sztuki ...może kiedyś ...ale to jeszcze daleko przede mną i moze nigdy nie nastapić :D
Mnie się wydaje ,że fotka lepsza lub gorsza , gra / lub nie/ całością odbieranego obrazu......
...i wtręty typu " miś uszatek" , nie mogą być dla niej korzystne......
www.fotoprzyroda.com.pl
Te wtręty maja właśnie zepsuć odbior ...taki jest ich cel jak rozumiem :D
Jeżeli będą umieszczone przy brzegu to i tak niewiele daje bo moga zostac wykadrowane .Natomiast jezeli znajdą się w centralnej czesci zdjęcia /a takie już widzialam / to psują calkowicie odbior zdjęcia .
www.fotoprzyroda.com.pl
http://www.jerzygrzesiak.pl/lista114.html
Przykład stosunkowo bardzo delikatnego oznaczania swoich fotek, każdy ma prawo do takich oznaczeń, choc mnie sie to też bardzo nie widzi, takie napisy jednak rozpraszają. A są i tacy, którzy swoje fotki "ozdabiają" napisem po przekatnej... No to po co w ogóle czymś takim zaśmiecać internet?
zalezy co jest w kadrze tak naprawde. przy scislych moze byc ju problem.
autor sam moze walnac swoje nazwisko jak chce;) myslalam ze bedzie to www.fotoprzyroda.com.pl
agnieszka
No cóz - jako autor, który rozpętałem tą oto dyskusję sprubuje w jakiś sposób ja zakończyć stwierdzając iż do pierwszego postu powinienem dodać "co o tym sądzą forumowicze" - moj błąd...
Po przeczytaniu ostatnich postów w tym nie umiejszając słuszności ich wypowiedzi stwierdzan co nastepuje:
1. Grandpapa ma rację - zaden profesjonalista się nie połakomi na nasze foty właśnie z powodu ich kompresji czy nawet uzna iż są nie takiej jakości jaka by sobie życzył...
2. Zaden profesjonalista nie pomyśli o takich matactwach - bo grozi mu za to dymysja dożywotniego skazania na banicje w tym zawodzie...
Natomiast tak jak było to w moim przypadku, gdzie jakość kartek świątecznych, imieninowych, itp nie wymaga doskonałej jakości, a wręcz wymagana jest jakość internetowa - bo to przesył pocztą elekroniczną, kazda z naszych fotek może się stać kartka imieninową w portalch płatnych. Wystarczy pododawać trochę ozdobników i odpowiedni podpis i już kasa na konto leci....
Z podebranej mojej fotki mieli ładny dochód - bo była ona w nowościach portalu i na czasie.
Z podgladu dowiedziałem się iż uzyto jej do wysłania 1526 razy.
Więc zapytuje czy słusznie poddałem pod dyskusję taki postulat ochrony naszych fot?
Moja odpowiedź brzmi -TAK. Teraz wiemy czego każdy chce i jak widzi te sprawy.
Podsumowując wnioskuje, że każdy musi zadbać o takie sprawy sam.
A myślałem że jednak coś postanowimy...
Pozdrawiam Rysiek