Pobawiłem sie dzisiaj w test obiektywu macro 100 mm bez i z Raynoxem 250........
....intresował mnie wpływ przesłony na głębię ostrości , czyli GO.....
Wszystkie fotki pstrykane z odległości około 10 cm. szpilki co 5 mm.....
Ostrość ustawiana na białą szpilkę .
Widać wyraźny wpływ przesłony na GO..... :D
<a href="www.fotoprzyroda.com.pl">fotoprzyroda.com.pl</a>
1. pełny kadr , obiektyw 100 przesłona 2.8
2. jak wyżej , ale przesłona 16
3. ten sam obiektyw z Raynoxem 250 ....przesłona 2.8
4. jak wyżej , ale przesłona 16
Fotka zaworu wentyla koła samochodowego , wielkość około 10mm
5. Raynox 250 na obiektywie 100 przesłona 2.8
6. jak wyżej przesłona 16
_________________ ....Królik jest mądry - powiedział Puchatek w zamyśleniu. Tak - zgodził się Prosiaczek - Królik ma rozum... - I myślę - ciągnął Puchatek - że on właśnie dlatego nigdy nic nie rozumie......
www.fotoprzyroda.com.pl
i mini stayw... bo drgnięcie aparatem to już tragedia....
Alku dzięki za pokaz wpływu przysłony na GO... teorie potwierdziłeś na znakomitych przykładach... Widać z tego iż samym obiektywem zdjęcia są lepsiejsze.... ale z Raynoxem 6 fotka Ci wyszła super... :D
_________________ Chwila zatrzymana w kadrze to obraz niedoskonały...
Pozdrawiam Rysiek
Z raynoxem można tylko ze statywu..... :D .....dalej uważam , że macro z jego uzyciem
nie jest łatwe ale może przynieść niezłe efekty.......
......z jaka marką lodówki nie może się dogadać ????
_________________ ....Królik jest mądry - powiedział Puchatek w zamyśleniu. Tak - zgodził się Prosiaczek - Królik ma rozum... - I myślę - ciągnął Puchatek - że on właśnie dlatego nigdy nic nie rozumie......
www.fotoprzyroda.com.pl
www.fotoprzyroda.com.pl
www.fotoprzyroda.com.pl
www.fotoprzyroda.com.pl
Temat pouczający.
Szczególnie dla początkujących.
Dlatego też widziałabym go raczej w dziale "Sprzęt fotograficzny" a nie w kategorii naszych zdjęć.
Tutaj po jakimś czasie zaniknie przyrzucony stosem przybywających fotek.
Tam będzie bardziej dostępny, tam też ktoś kto chce poczytać o raynoxie go znajdzie, natomiast z pewnością nie będzie w tym celu grzebał w kolejnych fotkach makro.
mons napisał/a:
Z raynoxem można tylko ze statywu..... .....
Nie tylko - wyczucie raynoxa wymaga sporo samozaparcia i wielu prób.
Ale da się i bez statywu.
aga74 napisał/a:
teresa ma raynoxa i cyka bez statywu
I ja też :D
Bo np. nie wyobrażam sobie tej fotki cykniętej przy pomocy statywu:
hm...nie wszystkie motylki zachowują się jak szpilki cierpliwie czekając na ustawienie statywu i wszelkich innych parametrów
www.fotoprzyroda.com.pl
www.fotoprzyroda.com.pl
www.fotoprzyroda.com.pl
Odkryj świat makrofotografii przy pomocy swojego aparatu. Konwerter makro firmy Raynox posiada uniwersalne mocowanie typu snap-on na średnice od 52mm do 67mm. W większości przypadków niezbędna jest tulejka dedykowana do aparatu którą można nabyć również w naszym sklepie. Soczewki wykonane są z wysokiej jakości szkła , które dają ostre i obfite w szczegóły obrazy.
www.fotoprzyroda.com.pl
Jak to jest u was montowane? Na obiektywie.? MI sklepikarz zaproponował do tulei od osłony p/słonecznej, ale wtedy jest w miejscu, a obiektyw ustawia sie w róznych miejscach i nie ma ostrości , a obraz jest w okrągłej ramce
Raynoxa musisz umocować na obiektywie , naciskasz dwie wystajace łapki , a on od wewnatrz obiektywu łapie za gwint od filtrów
www.fotoprzyroda.com.pl
....w kazdym razie , raynox musi sie poruszać razem z obiektywem ........jest jeszcze raynox 250 produkowany na mniejsze obiektywy , spróbuj wymienic , ale jedź z aparatem.....
www.fotoprzyroda.com.pl
Też mam obraz w okrągłej ramce, która zanika w miarę stosowania zoomu.
Musisz dużo ćwiczyć - i efekty w końcu będą. :D
Ja też nie od razu umiałam zrobić takiego motylka, pierwsze zdjęcia przy zastosowaniu raynoxa poszły do kosza (wszystkie!).
www.fotoprzyroda.com.pl
By zastosować Raynox do kompaktu Sony H9 konieczny jest pierściń redukcyjny lub tulejka .Mozna taka nabyc na Allegro http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=268128154
Raynoxa nie mozna w Sony H9 osadzać bezposrednio na obiektywie bo mozna w ten spsob zniszczyc mechanizm,a poza tym jest to niemozliwe.Raynoxa w kompaktach zawsze osadzamy na pierscieniu posrednim lub adapterze /czytaj: tulejce/ którą montujemy.By uniknąc obrazu w okrągłej ramce musisz użyc zoomu i dobrać odpowiednia odleglość od obiektu by uzyskać dobrą ostrość .Nie jest to takie proste i trzeba troche wprawy.
www.fotoprzyroda.com.pl
Mam świadomość tego uszkodzenia. Dlatego chciałem wykorzystać tylko ok. 5 mm wzdłuż i
ok 2-3 mm większą średnicę od obiektywu, w tym naciąć gwint taki jaki ma soczewka i całość nasuwać na obiektyw. Wtedy ,nawet gdybym zapomniał zdjąć, nic się nie stanie.
Bardziej, Geniu, zmartwiłaś mnie tą odległością ( 11 cm). Też zauważyłem,że w takiej odległości działa ok. Ja natomiast byłem nastawiony,że pomoże mi to przy zdjęciach z odległości, które do tej pory robiłem zoomem cyfrowym. :( Ale pewnie tu potrzeba konwerter tele?
....po prostu należy uznać , że czegos takiego jak zoom cyfrowy nie ma...... !!!
www.fotoprzyroda.com.pl
Stasiu , w H9 masz przecież tele 465 mm , u siebie przy obiektywie 300 mam 480 mm......
...prawie to samo......
www.fotoprzyroda.com.pl
....chodzi mi oto , że stosowanie zooma cyfrowego tak naprawdę nie jest potrzebne.....
....nawet gdyby był .......
www.fotoprzyroda.com.pl
za alkiem, zoom nie ma w sumie mz tu nic do rzeczy.
chcesz makro to do owada musisz podejsc blisko, u mnie maksymalna odleglosc z ktorej moge cyknac fote wynosi bodajze 31 cm. mozna powiedziec nos w nos
_________________ pozdrawiam
agnieszka
"Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" A.Adams
.....31 od matrycy , nie od soczewki obiektywu....... :D
www.fotoprzyroda.com.pl
nie to samo, Stachu będzie miał kilkukrotnie większą GO, ze względu na fizyczny rozmiar matrycy
.....przy pajączkach i motylkach , to chyba dobrze ??? :D
www.fotoprzyroda.com.pl
.....31 od matrycy , nie od soczewki obiektywu....... :D
nigdy nie pamietam :D
to wyjaśniam... np. dla obiektywu 18-55mm minimalna odległość ogniskowania wynosi
0,28 m (w całym zakresie ogniskowych). Oczywiście ze względów na matrycę (nie pełna klatka) odległość to należy pomnożyć przez 1,5 i otrzymamy wtedy odległośc minimalna od matrycy... :D
Pozdrawiam Rysiek
.....ani mi sie waż ...... .....taka nauka szalenie cieszy wynikami , zapewniam......
www.fotoprzyroda.com.pl
Nawet zrobienie ładnej fotki cioci Kazi na tarasie , jest warte nauki..... :D
www.fotoprzyroda.com.pl
www.fotoprzyroda.com.pl
A to jest szalenie spokojne forum ...... .....a tak powaznie , bez nerwów spokojnie mozesz tu sie uczyć , pomalutku....... :D
www.fotoprzyroda.com.pl
.....ale musisz jak najwiecej fotek pokazywać , i tak je potem w razie potrzeby do kosza wyslesz........ale kazda fotka bedzie lepsza , zobaczysz....... :D
www.fotoprzyroda.com.pl
Tylko ja technicznie jestem tak daleko,że nie umiem sobie tego wyobrazić
Nie przejmuj się.
Moja techniczna wyobrażnia też nie nadąża za tymi : ogniskowymi, rodzajami matryc i obiektywów, balansami i poziomami , itp. ...
Ale staram się to w inny sposób nadrabiać.
Często kieruję się wyczuciem i doświadczeniem.
Bez tej skomplikowanej technicznej wiedzy też można fotki cykać.
Reszta przyjdzie z czasem. Sam zaczniesz mieć potrzebę stopniowego pogłębiania wiedzy.
A jak tak będziesz chciał wszystko na raz - to faktycznie się można zniechęcić.
:D
Ja zaczynałem od zera i na początku cieszyłem sie jak głupi blaszka z każdej fotki.... :(
potem zacząłem oglądac prace innych... to spowodowało inne spojrzenie na fotografię...
i na wyczucie zacząłem robić troche lepsze zdjęcia... ale to nie było to czego sie spodziewałem...
więć wedrowałem po różnych forach i dostawałem po "kulach" ... nikt nie chciał komentując fotki podpowiedzieć dlaczego ona jest niepoprawna - tylko wypisywano głupie uwagi...
zająłem się więc teorią.... ale braki spojrzenia na obiekty przyrodnicze nie zniwelowałem...
trafiłem tytaj na te forum i po wystawieniu 1 fotki byłem zdumiony komentarzami...
brak obelżywych i niesmacznych sformułowań i na dodatek w cywilizowany sposób pokazanie niedociągnięc fotki oraz porady co z takim fantem zrobić...
po 2 wystawionej fotce zakochałem się w tym forum... dzięki niemu moja wiedza teoretyczna zaczęła "żyć"...
tak więc Stasiu nie załamuj się, wystawiał fotki i czytaj pilnie komentarze... to nauka dla Ciebie i dla nas tu obecnych... trenując osiągniesz wiele...
Pamiętaj iż na 100 fot jest kika udanych a połowa z tego wędruje do kosza zaś pozostałe to mizerota...
Zdaj się na swoją intuicję i czerp jak najwięcej wiedzy z tego forum, a na teorie przyjdzie przyjdzie czas - nawet nie będziesz wiedział kiedy...
:D
Pozdrawiam Rysiek
rozwoj szeroko pojetego warsztatu to proces dlugoterminowy.
ja znam kilka zasad, dwie najwazniejsze
1 trzeba swoje wycykac
2 duzo ogladac zdjec
i sukcesy gwarantowane
jak rysio slusznie zauwazl to co sie dzieje na forach fotografcznych, typowych molochach to zenada. brak kultury na max bo kazdy jest tam mistrzem, brrrrrrrr
szkoda tylko jednego, ze nam sie owadzi sezon skoczyl :(
_________________ pozdrawiam
agnieszka
"Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" A.Adams
np. dla obiektywu 18-55mm minimalna odległość ogniskowania wynosi
0,28 m (w całym zakresie ogniskowych). Oczywiście ze względów na matrycę (nie pełna klatka) odległość to należy pomnożyć przez 1,5 i otrzymamy wtedy odległośc minimalna od matrycy...
Małe sprostowanie..
Minimalna odległość ogniskowania (ostrzenia), mówi nam w jakiej najmniejszej odległości od obiektu, możemy umieścić za obiektywem materiał światłoczuły, aby uzyskać ostry obraz. Nie ma tu znaczenia ani rodzaj (klisza, matryca) tego materiału, ani jego fizyczna wielkość.
Rozmiar matrycy (lub kliszy) ma znaczenie jedynie przy określeniu tzw. pola krycia (kąta widzenia obiektywu), co przekłada się na zakres rozpoznawalnej GO.
Tak, wiem . Może znów nie tak się wyraziłem Forum jest super. Jest fachowe i wesołe :D
Bardzo lubię tu zaglądać. Oglądam i czytam komentarze. W wyniku tego oglądania wiem,że
99% moich szuflad to szmelc :D
Niczego na razie nie wyrzucaj , za pół roku Twoje możlwości obróbki będą o niebo lepsze....... :D
www.fotoprzyroda.com.pl