Wysłany: Nie 09 Kwi, 06 10:11 po co nam te pojedynki?
Obserwuję przy niektórych pojedynkach bardzo małą aktywność, np. kaczka (1 głos), wiewiórka (2 głosy) itp. W innych pojedynkach średnio oddawane jest góra 5 głosów.
Także niektórzy userzy do teraz nie wstawili wygranych fot do nowych pojedynków (np. Ginger od kilku dni blokuje kategorię "biedronki", a Joanka "oset").
Zajmowanie się pojedynkami zajmuje dużo czasu i jeżeli dalej tak będzie, to raczej zrezygnuję z ich organizacji.
Forum prowadzę dla zabawy, ale niech ta zabawa będzie miła dla wszystkich.
Co znaczy, że blokuję biedronki? Nie bardzo rozumiem. Przecież kazdy inny może wstawić biedronkę, jak chce. To dla mnie niezrozumiałe - czy zwyciezca musi dalej walczyć? A ja bym wolała wstawić inną biedronkę, wcale nie tą... :( Motyla też mam innego, fajnego, ale wstawiłam zwyciezcę, bo admiralicja kazali. Trochę sie w tym gubię. Pojedynki sa fajne, ale moze nie przesadzać z częstością? Ja specjalnie nie wstawiam dużo do pojedynków, bo wtedy przechodzą niezauważone... Ja mogę wstawić tę biedronkę, tylko czy to nie nudne oglądać ciągle te same fotki? Niechby walczyły całkiem nowe... ???
Tu popieram Ginger , wstawiianie tych samych fotek z jednej strony jest uczciwe i zgodne z jakimiś tam regułami , ale ma jedną wadę , jest na dłuższą metę nudne.
Recepty na to nie mam , ale np. ograniczmy ilość pojedynków do dwóch tygodniowo,
jeżeli jest to technicznie wykonalne , wprowadźmy punktową ocenę zdjęć w skali
np. dziesięcio punktowej , zdjęcia po osiągnięciu wyznaczonego pułapu , mogłyby startowac w konkursach. Takie zaostrzenia mogą skutkować podniesieniem
poziomu , a o to chyba , oprócz zabawy , tutaj chodzi ???????????????????????????
_________________ ....Królik jest mądry - powiedział Puchatek w zamyśleniu. Tak - zgodził się Prosiaczek - Królik ma rozum... - I myślę - ciągnął Puchatek - że on właśnie dlatego nigdy nic nie rozumie......
www.fotoprzyroda.com.pl
joanka [Usunięty]
Wysłany: Nie 09 Kwi, 06 21:03
Mnie się pomysł z ocenianiem nie podoba, bo za chwilę dojdzie do takich samych spięć jak bywają w galeriach, do akcji odwetowych i pretensji, dlaczego tak nisko ocenia się zdjęcia.
Będąc na ostatnim plenerze jeden z userów powiedział pewną rzecz, która bardzo mi się spodobała.
A mianowicie: "muszę jechać do Łazienek, żeby ustrzelić lepszego kowalika od Leszka i wygrać pojedynek".
Dlatego wydaje mi się, że właśnie pojedynki i konsekwentne wstawianie zwycięskiej foty ma sens i właśnie to będzie nas zmuszać do robienia lepszych zdjęć i podniesienia poziomu naszych prac.
Spójrzmy np. na wiewiórkę, która wygrała już 4 pojedynki. Narzucił nam autor na dzień dobry wysoki poziom i ciężko będzie nam go przekroczyć i tylko od nas zależy czy będziemy wstawiać kolejne niezbyt dobre foty wiewiórek, ot tak żeby sobie pojedynek trwał, czy też poczeka ona na naprawdę dobrego przeciwnika.
I jeszcze jedno, oddawanie głosów przez userów w kolejnych pojedynkach (oczywiście każdy ma prawo głosować jak mu się podoba i szanuję zdanie każdej osoby, dlatego też bardzo proszę się nie obrażać) ale popatrzmy na uzasadnienia np. głosuję na tę fotę nr 2, bo nr 1 już raz wygrała i dlatego niech wygra i zawiśnie w galerii 2. Ale czy takie uzasadnienie plus wygrana spowoduje, że nastąpi podniesienie poziomu wygrywających fot?
Kończąc ten jakże długi wywód, złożony ze zdań wielokrotnie złożonych uważam, że pojedynki tak, ale na zasadach takich jak obecnie plus masa krytycyzmu podczas wstawiania fot do pojedynków (czego głównie sobie, ale i innym userom życzę).
PS jeśli kogokolwiek uraziłam swoim pisaniem, to z góry przepraszam, bo nie miałam takich intencji
Powaga powyższej wypowiedzi nijak się ma do filuternego uśmieszku , który oglądałem ostatnio na zdjęciu Autorki :D
Z ocenami się zgadzam i wcale się przy tym nie upieram , chodziło mi o to , żeby pojedynków nie było za dużo , prowadzi to do byle jakiego ich traktowania.
Czasami są dwie foty bardzo dobre , jedna już raz wygrała a druga też na Galerię zasługuje ? To chyba / i mam nadzieję / nie jest głosowanie na zasadzie którą
określiłaś powyżej ?
_________________ ....Królik jest mądry - powiedział Puchatek w zamyśleniu. Tak - zgodził się Prosiaczek - Królik ma rozum... - I myślę - ciągnął Puchatek - że on właśnie dlatego nigdy nic nie rozumie......
www.fotoprzyroda.com.pl
joanka [Usunięty]
Wysłany: Nie 09 Kwi, 06 21:37
mons napisał/a:
Czasami są dwie foty bardzo dobre , jedna już raz wygrała a druga też na Galerię zasługuje ?
to wtedy, admin może zrobić tak jak ostatnio z wiewiórką Xdaroxa
a jeśli nawet nie zrobi, to chyba można zwrócić mu delikatnie uwagę, że świetna fota pojedynek przegrała
Joanko , Aniołku , ze wszystkim się zgadzam , ale pojedynki powinny być jakimś
wyróżnieniem fotki , zabawa polegająca na ciężkiej pracy przy ocenianiu olbrzymiej
ilosci pojedynków , przestaje byc zabawą . Chociaż z Tobą zgodzę się na wszystko ......
:D :D :D
www.fotoprzyroda.com.pl
OK , wycofuję wszystkie swoje wypowiedzi ,
Ponieważ link nie chodzi , wysłałem Wam mewy pocztą , napiszcie czy doszły ?
www.fotoprzyroda.com.pl
joanka [Usunięty]
Wysłany: Nie 09 Kwi, 06 22:13
mons napisał/a:
OK , wycofuję wszystkie swoje wypowiedzi ,
a jeden mój dobry znajomy powtarza, że własnego zdania to trzeba bronić jak niepodległości
I ma rację , ale tylko wtedy , jak się ma do niego pełne przekonanie.....
A ja to rzuciłem na zasadzie jakiegoś tam pomysłu ..... :D
www.fotoprzyroda.com.pl
joanka [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Kwi, 06 07:26
Mons, mój post, nie odnosi się tylko do Twoje wypowiedzi i nie było moim celem torpedowanie Twoich propozycji
Rany.. człowiek sobie zrobi wolny weekend, a później nie można nadążyć z czytaniem..
Mielu, a może w menu głównym dodałbyś link do "pojedynki w których nie oddałeś głosu"??.. bo nieraz człek zajrzy, chce się jeszcze zastanowić, nikt po nim nie zajrzy do wątku i już wtedy nie ma go w "nieczytanych"
A może zrobic tak, żeby tylko można było oddawać głosy, a nie można było pisać postów w pojedynkach. Całkowicie anonimowe głosowanie (zablowkowana możliwośc pisania), a kto zechce usłyszeć opinię o swojej focie wcześniej, to może ją sobie wstawić na normalnych warunkach.
Takie szybkie głosowanie, jeb i po robocie.
_________________ Mam taki czarny aparacik, którym czasami sobie focę.
Takie rozwiązanie ma swoje plusy.. hihi.. ale idzie o to, aby te plusy nie przysłoniły nam minusów :D
Nikt w zasadzie nam nie każe pisać komentów w pojedynkach, chyba piszemy w celu przekonania innych do takiej samej decyzji
Włodzio, są zasady, dobre, gorsze, ale są.
Zwyczajny system pucharowy, przegrywający odpada, a gra musi się toczyć dalej.
Takie malkontenctwo niczemu nie służy. Jest regulamin i już.
Mi się kilka razy zdarzyło, zapomnieć dodać zdjęć ( moich ) które wygrały, ale jestem za Ginger, jeżeli np moje zdjęcie wygrało nie widze potrzeby daleszego go pokazywania, powinno trafić np do jakieś galeri wygranych prac, i nie powinno wracać już do wali na forum, bo jak się patrzy na to samo zdjęcie kilka razy - to się to nudzi powoli - .
Nie wiem ja się nie znam ale moim zdaniem raz jedno zdjęcie do pojedynku wygrywa - przegrywa - i już nie wraca, bierzesz inne i dodajesz i tak w kółko
?
Tym bardziej że niektóre wygrywaja po kilka razy i wtedy kilka razy wstawia sie to samo zdjecie. I zaczyna sie wypaczać ocenianie, bo człowiek myśli - no to pierwsze już jest w galerii, tyle razy wygrało, to teraz zagłosuję na dugie...
Pojedynki są bardzo fajne, ożywiły znakomicie Forum. Myślę jednak, że zapędziliśmy się troszkę w kozi róg. No bo tak:
1. Zasady wytworzyły się niejako same, przez aklamację. Niestety, nie są najlepsze. Powstały nazbyt szczególowe kategorie pojedynków - jałowiec, hibiskus, oset, zając... A skąd ja biedny mam wziąć zająca? A nawet jak się zdarzy drugi zając, godny stawania w szranki, to co? do końca świata będziemy czekali na trzeciego, czwartego i t.d.? To na nic.
Efekty są takie, że teraz 15 fotek czeka na przeciwnika i nic, nie ma chętnych... Pewno są, tylko "zajęcy" brakuje :D (Heniu, to nie jest przeciw Tobie, broń Boże, to tylko przykład pierwszy z brzegu. Też lubię zające, zwłaszcza w pasztecie!)
2. Nie stawiając niczego nikomu za wzór, a jeno tak dla porównania. Na FR jest zarejestrowanych ponad 5000 userów. Raz na tydzień wybiera się zdjęcie tygodnia - bierze w tym udział 50, 100 osób, czyli raptem 1 - 2 % ogółu! To u nas by oznaczało 5 głosów rocznie, hehe! Jesteśmy aktywni jak te mróweczki! Popatrzcie sami na ilość głosów dotychczas oddanych i ilość postów w pojedynkach! Ale na dłuższą metę to jest niestety męczące!
3. Trzeba ustalić MZ nowe zasady, które ograniczą znacznie ilość pojedynków a jednocześnie zwiększą prestiż zwycięzców. Mam jakiś tam pomysł, ale nie chcę sie pchać przed orkiestrę. Niech inni też się wypowiedzą, może razem coś wymyślimy, co Admin zaakceptuje... albo nie
To ja jestem za tym, abyś swój pomysł przedstawił. Po powrocie z urlopu zacząłem szukać swoich fot w pojedynkach i wyszło mi, że 8 muszę wstawić na nowo, a i tak nie wiem, czy coś mi nie umkło.
Niemniej uważam, że zasady pojedynków są słuszne. Podobne są na foto-przyroda i bardzo się sprawdzają. Z tym, że tam wszystko jest robione przez automat i user nie musi czuwać, aby na czas umieścić zdjęcia w kategorii, których zresztą jest tam bardzo dużo. Ale tutaj nie sposób się nie zgodzić z uwagą odnośnie aktywności userów. Tam także (foto-przyroda) zarejestrowanych jest kupa ludzi, a w licytacjach bierze udział kilkunastu. Więc u nas jest problem i trzeba jednak coś z tym zrobić. Niemniej uważam, że kategorie muszą być "szczegółowe", bo przecież np. w ssakach tego zająca nie będziemy przeciwstawiać dajmy na to koniowi, a pierwiosnka astrowi czy innemu kaktusowi. Ale ograniczyć oczywiście trzeba ilość kategorii, bo inaczej zginiemy marnie.
Zgadzam się z przedmówcami.
Włodziu toż wiem że nie przeciwko, a zajęcy brak, bo na Święta wszystkie zjedzone .
Zaczyna się tego robić sporo i rzeczywiście przydałoby się coś zautomatyzować. Jeszcze trochę i się sami w gąszczu pojedynkowo opowiastkowym pogubimy. Po 5 dniach przerwy, miałem informację, że coś tam przekroczyłem i coś zostało usunięte. Jeśli masz jakiś pomysł, to wal. Póki nas mało i postów jeszcze nie jakieś straszne zatrzęsienie, Mielowi będzie pewnie łatwiej jakieś modernizacje wprowadzić.
No cóż, jak każecie... Mój pomysł jest dosyć prosty, wyłoże go w kilku punktach:
1. W dziale Pojedynki tworzymy poczekalnię. Każdy, kto ma wyróżniającą sie fotkę i chce poddać ją pojedynkowej ocenie, umieszcza ją w poczekalni bez względu na rodzaj, kategorię itp.
2. Dyrekcja osobiście albo ktoś przez nią wyznaczony (np. JW Szara Eminencja Leszek) dokonuje selekcji i wyznacza ograniczoną, powiedzmy do pięciu, ilość par, ale tylko raz w tygodniu. Nie absorbowało by to aż tak bardzo ani Admina ani wszystkich forumowiczów!
3. Reszta zasad zostaje bez zmian.
baaaardzo mnie się podobuje
..i mam jeszcze taką propozycję:
Ponieważ może nie zawsze uda się zrobić sensowne pary, może pojedynki przerobilibyśmy na konkursiki??..
Czyli:
1. Wrzucamy fotki (można by ograniczyć ilość np. do dwóch na głowę),
2. Admin, albo SE grupują je raz w tygodniu w kategorie tematyczne (czyli mogą rywalizować dwie, lub więcej fotek jednocześnie),
3. Wybieramy raz w tygodniu najładniejszą z grupy.
4. Wygrana trafia do galerii i nie jest wystawiana do ponownego konkursu (nie występowałby efekt znudzenia fotką ).
_________________ pozdrawiam, Henryk
joanka [Usunięty]
Wysłany: Czw 20 Kwi, 06 18:36
nie chciałabym, aby pojedynki wygrywały foty typu mój oset i wisiały w nagrodę w galerii
zależy mi na tym, by kolejne foty jakie pojawią się w galerii były lepsze od tych, które już w niej są
dlatego też uważam, że obecny regulamin może nam to zagwarantować i niech wisi np. wiewiórka jeszcze i pół roku, aż w końcu ktoś zrobi lepszą
to tyle, więcej już mącić nie będę, tym bardziej, że dużo wyżej napisałam co uważam na ten temat
Oj, chyba Joanka ma rację. No bo nie chodzi tutaj o znudzenie fotą tylko eliminowanie gniotków, a obecny system pojedynków to gwarantuje. A jakby były dwie tak samo dobre, a wygrałaby ta, co poprzednio, to zawsze admin może i tę przegraną w galerii także umieścić.
Niemniej pomysł Grandpy bardzo mi się podoba z wyjątkiem jednego - ja nic nie będę sortował. Proponuję aby to robił pomysłodawca zmian :D . (Choć lepiej chyba Admin)
Reasumując - pomysł Grandpy tak, z Henrego wziąłbym tylko ograniczenie ilości wstawianych fot na jednego usera raz w tygodniu - 2, 3 - do ustelnia.
I mam pytanie, a co z fotami, które nie wejdą do pojedynków? Wywalamy? Czy przechodzą na następny tydzień? A jak przechodzą to czy limit na usera w nowym tygodniu jest nowy? Jak nie będzie nowy, to nowej foty nie wstawi, a może będzie miał superaską. A ja będzie nowy limit to ktoś teoretycznie może poczekalnię zawalić gniotami.
Pomysł z poczekalnią fajny, ale jest szereg wątpliwości. Grandi, napiasz może cały (ale na Boga, krótki) regulamin całego pojedynku, może się wyklaruje w umyśle.
Sami widzicie, co głowa to inne pomysły! A ja będę za chłopca od bicia? No dobra, spróbuję, ale warunek! Ma byc jak w kościele, kto będzie miał coś do powiedzenia niech gada zaraz albo niech zamilknie na wieki!
No i jeszcze jedno - długi regulamin to mogę pisać od ręki, ale jak ma być krótki, jasny i zwięzły to potrzebuję trochę czasu. Acha, i najważniejsze, co na to wszystko nasz Admin najmilszy? Bo może my tak sobie paplużymy, a to funta kłaków nie warte?
Incjatywa oddolna :D , takie struktury poziome, jak to kiedyś towarzysze partyjni zakładali.
Jak to się skończyło? Chyba marnie :D
Nie paprubujesz nie uwidisz (coś popieprzyłem chyba )
A wiesz co, Leszku? Nie pojąłem, co masz na mysli... Chociąż właściwie, to pojąłem. Jeśli uważasz, że taka oddolna inicjatywa jest śmieszna, to juz się zamykam. Chciałem pomóc, ale pchać się nie mam zamiaru. Uważam tym samym swój udział w tej "śmiesznej inicjatywie" za zakończony. Izwinitie, pożałujsta!!
Łoj, i co ja mam powiedzieć??
Powiem tylko tak. Ten mój tekst miał brzemić całkowicie odwrotnie, niż to Włodku odczytałeś, że trzeba spróbować, a jak to przyjmie Admin, to juz inna sprawa. Jak się nie spróbuje, to się nie zobaczy efektów. Musimy siać, a co wyrośnie........
Może rzeczywiście nawiązanie do niechlubnych czasów naszej historii nie było zbyt szczęśliwe, ale że pisaliśmy sobie na luziku to tak sobie frywolnie pozwoliłem też.
Jak to te pieprzone literki mogą zmylić. :(
Włodziu.. nie o to Leszkowi chodziło, jeszcze nie przywykłeś do jego luźno skoordynowanego bełkotu?? (tylko mi się tu Lechu nie obrażaj )
Lechu ma specyficzny sposób formułowania myśli, który.. szczególnie jeśli występuje po trzeźwemu, może być różnie interpretowany przez odbiorcę, chyba że ten z kolei się przed czytaniem napije :D
Innymi słowy.. myślę że Lechu chciał tylko się wykazać wiedzą historyczną, w dodatku jedynie słuszną ideologicznie.
Jeśli jakąś wypowiedź możemy interpretować na kilka sposobów, myślę że właściwą w tym gronie będzie interpretacja "pozytywna".
Więc Włodziu, jeśli masz chwilkę czasu i ochotę, wrzuć cosik na kształt regulaminu i zobaczymy co reszta towarzystwa na to.
Co do ochrony przed gniotkami.. Ten system wcale nam tego nie zapewnia. Jeśli komuś przyjdzie do głowy wstawić np. jakiegoś zająca, a drugi user w przystępie szału wstawi równie pięknego, to siłą rzeczy i regulaminu, trafia takie "cudo" do galerii, więc chyba mniejsza szansa jest gdy tych startujących w grupie jest więcej, nie byłoby wtedy problemu, że coś weszło lub nie
Ale to oczywiście takie moje ble ble..
Zostałem wywołany przez Grandpę do odpowiedzi, co uważam na temat jego pomysłu, więc odpowiadam.
Nic nie uważam, jestem otwarty na wszelkie, rozsądne propozycje.
Śledzę wątek i czekam cierpliwie, aż coś uradzicie.
Mam nadzieję, że wymyślicie coś wspólnie i bez obrażania się i będzie to coś takiego, co większość usatysfakcjonuje.
A i jeszcze jedno, obecnie cierpię na chroniczny brak czasu, więc żadne przeróbki forum (min. propozycja, żeby pojedynki robiły się automatycznie) w najbliższym czasie nie wchodzi w grę.
Uwagami Leszka nie poczułem się dotknięty ani obrażony. Uznałem jedynie, ze nie życzy On sobie żadnych zmian i tyle. Ale skoro tak nie jest, no to jedźmy dalej. Projekt (TYLKO projekt!) zmienionego regulaminu przedstawiam poniżej:
Regulamin pojedynków
1. Każdy zarejestrowany uczestnik FFPiK, który chce wystawić swoje zdjęcie do pojedynku zakłada w kategorii wzywam Cię na pojedynek (poczekalnia) nowy wątek i wstawia swoją fotkę, z zachowaniem regulaminu i netykiety Forum. Maksymalne wymiary 680x600 p, maksymalny ciężar 150 kB.
2. Jednorazowo można wystawić najwyżej 3 fotki.
3. Zdjęć umieszczonych w poczekalni nie wolno oceniać ani komentować.
4. Raz w tygodniu Administrator dokonuje selekcji zdjęć, łączy je w pary i wystawia do pojedynku. Od tego momentu można głosować na wybrane fotki, uzasadniając swój wybór albo nie. Głosowanie trwa pięć dni. Od tego momentu można też wstawiać fotki na następny, pojedynkowy tydzień w poczekalni.
5. Zwycięskie fotki Administrator umieszcza w galerii naszych najlepszych zdjęć oraz ponownie umieszcza je w poczekalni. Te fotografie nie zmniejszają tygodniowego limitu zdjęć wstawianych przez forumowiczów do poczekalni.
6. Fotki nie wystawione przez Administratora do pojedynku są usuwane z poczekalni lecz mogą być ponownie wystawione w następnym tygodniu.
Nie sądzę, żebym przewidział wszystkie możliwe sytuacje ani spełnił oczekiwania wszystkich. Nie ma cudów! Dlatego zapraszam do dyskusji, do wnoszenia uwag i propozycji. Niektóre juz znam, ale mój pogląd jest zawarty w tych kilku zdaniach powyżej. Wybór jednak należy do większości a w końcowym efekcie do Miela Miłościwie Nam Panującego!
Tak sobie myślę (hehe), że będzie jednak tak samo, tylko, że pary będzie ustalał Admin i on ma decydować, które foty staną do pojedynku, a które nie, i które będą wystawione przeciwko sobie. A ilu się obrazi, że jego zdjęcie nie zostało zakwalifikowane? Współczuję Adminowi. Teraz sam autor decyduje czy dołożyc swoje zdjęcie do już wiszącego, czy ma powiedzmy jakieś szanse, czy też rozpocząć nowy temat swoją cud fotą i czekać na ofiarę.
Kolejna sprawa - zakłądać nowy wątek (pkt 1). Załóżmy, że dziesięciu z nas da po 3 foty, więc będzie 30 fot w 10 wątkach (lub w 30 wątkach, bo z reg. nie wynika czy wątek dla każdej foty czy jeden dla autora). Kupa roboty, żeby się połapać i połaczyć to w pary.
To był taki mój cieniutki głosik w dyskusji
joanka [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Kwi, 06 15:11
przeczytałam propozycję nowego regulaminu i nasunęło mi się szereg wątpliwości :(
nim jednak zacznę je wymieniać, to mam jedno pytanie
co takiego spowoduje zmiana obecnego regulaminu pojedynków, oprócz oczywiście tego, że dołoży całą masę roboty adminowi?
Pytanie Joanki bardzo sensowne , co chcemy uzyskać przez jakiekolwiek zmiany ?
Myślę ,że ..
1. ograniczenie ilości pojedynków ...
2. zniesienie obowiązku dalszego wstawiania wygranych fotek....
3. wstępną ocenę zdjęcia , autor nie zawsze jest w stanie ocenić swoją fotkę obiektywnie , mniej lub więcej jest z nią związany "uczuciowo"
Możemy niczego nie zmieniać , ale popatrzmy jak wygląda lista do pojedynku ???
www.fotoprzyroda.com.pl
Alek właściwie juz odpowiedział... Dodam tylko, że teraz każdy z nas i Admin także powinien prześledzić codziennie cały materiał, czyli też ok. 30 postów ale siedem razy w tygodniu a nie raz czy dwa. Ponadto są fotki, które wiszą już drugi tydzień i nie mogą doczekać się przeciwnika. Więc moga tak wisieć teoretycznie do końca świata :D. Na wielu forach Admin wyznacza fotki do różnego rodzaju konkursów wedle swego uznania i nikt z tego powodu nie wpada w rozpacz, wręcz przeciwnie, wyróżnieni sie cieszą!
Ale jeśli nie chcecie zmian, to po co ta cała dyskusja? Zachęcacie a potem kopa z półobrotu? Błe!
_________________ Pozdrawiam, Włodek
joanka [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Kwi, 06 18:15
no to czytam ponownie propozycję i nie widzę w nim ani ograniczenia ilości pojedynków, ani nie został zniesiony obowiązek wstawiania ponownie fot, które wygrały
natomiast co do wyboru fot przez admina, to po pierwsze zgadzam się z Leszkiem, że pojawią się pytania "a dlaczego nie moja fota została wybrana?", a po drugie skąd nagle weźmie się np. tyle kowalików, żeby admin mógł wybrać najlepszego?
itd, itd, itd ...
Mons, patrzę na listę fot wstawionych do "wyzywam Cię na pojedynek" i ... jak wygląda ... ? a jak będzie wyglądać po zmianach?
joanka [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Kwi, 06 18:25
Grandpa napisał/a:
Ale jeśli nie chcecie zmian, to po co ta cała dyskusja? Zachęcacie a potem kopa z półobrotu? Błe!
napisałam już dwa razy, że mnie pasuje taki regulamin jaki jest obecnie
jeżeli ma być zmieniony, to zrozumiałą rzeczą jest to, że chciałabym wiedzieć co wyniknie z jego zmiany
przykro mi Grandpa, ale żadna z tych rzeczy, o której napisał Mons w swoim poście, nie jest w Twojej propozycji uwzględniona, no chyba, że ja czytać ze zrozumieniem nie potrafię
oczywiście teraz każdy z nas może poczuć się urażony, bądź wręcz obrazić się śmietelnie, ale możemy też potraktować się poważnie i coś wspólnie uradzić
Ja proponuję tak :
Admin utworzy nam katalog przechowalnię fotek , które ewentualnie uważamy za godne pojedynku
Tam będziemy swoje genialne gnioty wrzucać i niech parę dni sobie leżą , jeżeli będą dwie foty o podobnym temacie , Admin raz w tygodniu będzie dawał je do pojedynku
/ mam nadzieję ,że to Admina też odciąży / a resztę można kasować , przecież każdy z nas ma swoje archiwum i fotki szlag nie trafi .
To taka luźna myśl , zupełnie luźna .....
www.fotoprzyroda.com.pl
joanka [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Kwi, 06 18:28
Mons, a dlaczego przeszkadza Ci taka ilość fot oczekujących na pojedynek?
Podchodzicie do sprawy emocjonalnie, z góry zakladając, że te zmiany są do kitu. Zwykly konserwatyzm i ja to rozumiem. Ale tu trzeba troszkę policzyć. W tej chwili oczekuje na pojedynek 17 fotek, z tego 8 wystawionych pierwszy raz. Trzy z nich wiszą 24, 13 i 11 dni - te by odpadły zatem. Z pozostałych Admin mogłby zestawić ca 3 pary, góra cztery - i Admin na tydzień ma spokój, nic go losy tych pojedynków nie obchodzą. Każdy z nas wchodzi raz do tego działu, oddaje głosy i patrzy sobie co się dalej dzieje albo nie, jego sprawa. Teraz chcąc być na bieżąco, trzeba ciągle sprawdzać a i tak się czasami konstatuje, że coś przeleciało obok, albo że ktoś nie ma czasu na "dopełnienie obowiązku". Nie mówcie więc, że to nic nie zmienia, albo że Admin nagle będzie miał pełne ręce roboty, bo to całkiem nie tak.
joanka [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Kwi, 06 18:55
Grandpa, ale co Ci przeszkadzają foty, które czekają na pojedynek 24 dni?
Nie wiem czy zauważyłeś, że ostatnio pojedynki admin robi w jednym dniu i wszystkie kończą się w tym samym dniu. Dlatego też od pewnego czasu nie jest dla mnie żadnym problemem pilnowanie czy jakoś nowy pojedynek się zaczął. Jak mam czas to zaglądam, głosuję i komentuję.
I mam prośbę, nie pisz, że podchodzę do sprawy emocjonalnie, bo to nieprawda.
Joanko , nic mi nie przeszkadzają , ale jeszcze trochę i nie będziesz w stanie tych propozycji przejrzeć ,, albo jak kto woli , będziesz przebierała jak w ulęgałkach....
Ale to tylko jeden temat , a obowiązek wrzucania wygranych fotek ? ....
A jak się nic nie zmieni , też tragedii nie będzie , w końcu PIS z Samog.... rządzi i też żyjemy ...
www.fotoprzyroda.com.pl
Wybacz, Joanko, jeśli Cię to dotknęło, ja w emocjach nie widzę nic złego! A co do meritum, to zajrzyj na sam początek tematu i sprawdź, kto wywołał dyskusję nt "Po co nam te pojedynki" i dlaczego! Jeśli się nic nie zmieni, to ja płakał nie będę, daję słowo! Mnie tu bez pojedynków też się podoba!
joanka [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Kwi, 06 19:24
Mons,
dla mnie to żaden problem, nawet jak ich będzie 100, 200(a przecież dobrze wiesz, że nigdy aż tak dużo ich nie będzie), pod jednym tylko warunkiem, że nadal tytuły wątków będę jednoznacznie mówiły jaka fota w nim jest.
co do ponownego wstawiania wygranej foty, to zdanie moje znasz
Joanko , bardzo mi miło ,że nie masz żadnych problemów i wszystko Ci się podoba,
ale badź uprzejma zuważyć odmienne zdanie Admina, od którego cała dyskusja się zaczęła . Możesz pisać baaaaaaardzo długimi zdaniami , ale tak bardziej konstruktywnie ....jeśli można prosić ?....
www.fotoprzyroda.com.pl
joanka [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Kwi, 06 21:54
po kolejnej sugestii wróciłam do pierwszego postu admina i czytam co napisał i szukam tego odmiennego zdania i szukam i chyba długo będę jeszcze szukać ...
dziękuję bardzo Mons za zwrócenie uwagi i przepraszam, że naraziłam panów na wątpliwą przyjemność czytania moich wypocin nic nie wnoszących do tego wątku
Oj dzieciaki dzieciaki.. czy Was nie można na chwilę zostawić samych??..
Włodek dał jakąś tam kompletną propozycję. Kto uważa że zmiany by się przydały i wie co chciałby widzieć inaczej, niech wstawi zarys regulaminu, tak jak to zrobił Włodek. Jeśli komuś odpowiada taki system, lub jest zbyt leniwy żeby sklecić regulamin (to ja ) nie robi tego.
Można podyskutować nad punktami każdego regulaminu, jeśli uważamy że "byłby niezły, ale" a na zakończenie zrobić ankietkę kto za a nawet przeciw i po ptokach.
P.S. Umiejętność budowy długich zdań, to sztuka. Kolejną sztuką jest umiejętność czytania takich zdań ze zrozumieniem :D (tylko mi tu się nie obrażać )
W każdym razie myślę, że nie ma co się spierać co ktoś tam miał na myśli, bo to powinien wiedzieć właśnie on, tylko skupić się na merytorycznej stronie zagadnienia
Jak to przeczytałem to miałem napisać podobnie jak Henry, tylko ich na chwilę zostawić...
Ja to już głupi jestem i nic nie rozumiem z tego, ale jako znany w gminie konserwatysta optuję przy pozostawieniu tak jak jest, no bo już umiem to robić, a tak będę musiał się uczyć na nowo, a to wiadomo, nie na moją głowę. Odporny na wiedzę i leniwy, ot co.
PS. Jak zrobicie, tak będzie, jak będzie głosowanie, zagłosuję "zgodnie z własnym sumieniem".
Dziękuję.
Amen.
www.fotoprzyroda.com.pl
Coś zacząłem gadać w temacie, to i skończę.
Pojedynki mają służyć wyłonieniu naprawdę fajnych fotek, które później cieszyły by oko w galerii, dlaczego więc nie podnieść poprzeczki.
Moja propozycja:
1. Wrzucamy fotki do jednego wora, według ustalonych wymiarów i wagi, limit do ustalenia, myślę, że 3 mogłoby być
2. Raz w tygodniu admin kwalifikuje fotki kategoriami, np. ssaków 6, owadów 3, a ptaków 12, nie byłoby wtedy problemu, że ktoś np. mając kosa, czy wróbla, musi czekać, bo tylko dwa mogą się pojedynkować. Mniejsze byłoby również prawdopodobieństwo, że wejdzie do galerii marna fotka, bo kandydatów w grupie byłoby więcej.
3. Przez tydzień głosujemy
4. Aby wejść do galerii, fotka musi otrzymać minimum 3 głosy. W przypadku zwycięstwa z mniejszą ilością głosów, przechodzi automatem do następnego konkursu. Fotka która weszła do galerii, nie bierze już udziału w konkursach tygodniowych.
5. Fotka przechodząca z konkursu, nie jest liczona do limitu tygodniowego.
Takie rozwiązanie nie stawia bariery nie do przejścia w przypadku zwycięstwa jakiejś superfoty, a jednocześnie zabezpiecza nas przed kiepskimi fotkami w galerii, wystarczy że nie oddamy odpowiedniej ilości głosów.
W obecnej sytuacji, w przypadku hipotetycznego pojedynku dwóch gniotów, wystarczy jeden głos i już fotka jest w galerii i straszy niewinnych
Czyli niby jakis kowlik będzie rywalizował z bocianem o jednej nodze i czaplą i sikorką, a róża z fiołkiem i pierwiosnkiem w jednej grupie?
A ten tego...co przechodzi do następnej rundy, ino wygrana fota?
Czyli pojedynki byłyby co 2 tygodnie, bo tydzień wsadzamy foty, tydzień głosowanie, i od nowa?
Takie tam pytania ino :o
I jeszcze jedno. Padła wcześniej propozycja poczekalni. Propozycja Henrego mogłaby ulec małej modyfikacji, bo to co ON proponuje to nie żaden pojedynek. To głosowanie na najlepszą fotę w danej kategorii.
Więc zrezygnować z pojedynków (jeden an jeden) a wprowadzić zasadę poczeklani. Dajmy na to, każdy z nas przez miesiąc kalendarzowy może włozyć tam ze 3-4 foty, następnie Admin ma 2 tygodnie na zrobienie ankiety do wszystkich umieszczonych tam fot. Przez następne 2 tygodnie głosujemy. Zdjęcia, które otrzymają największą liczbe punktów (głosów) w nagrodę zawisną w galerii. Ile tych fot z poczekani - to do ustalenia.
Każdy może oddać jeden głos na każde zdjęcia (czyli można będzie głosować na każdą fotę, która nam się podoba,tylko nie wiem, czy to możliwe do zrobienia)
I zabawa się powtarza.
Łojeku...idę sobie
Henry, Dziękuję
Po prostu komputery (a przede wszystkim programowanie) to moje zainteresowania, więc co za tym idzie lubię to robić i szukam nowych wyzwań :D
:D poczekalnia to dobre rozwiązanie, ale nie przy takiej ilości forumowiczów, ciągle jest nas mało, - jeszcze - więc myśle, że poczekalnia jest narazie zbędna. _ takie moje skromne zdanie _
Obecne zasady pojedynków pasują tylko jednemu userowi, natomiast reszta userów biorących udział w dyskusji nie doszła do porozumienia co do nowych zasad. Dlatego proponuję likwidację pojedynków, gdyż wydaje mi się, że nie ma sensu robienie nadal czegoś, do czego prawie nikt nie jest przekonany.
Mój pogląd na obecną sytuację znacie, czyli całkowita rezygnacja z prowadzenia pojedynków. Jednakże forum to Wy, ja spełniam tutaj tylko rolę służebną Mam zatem pytanie do userów zainteresowanych forum i pojedynkami.
Czy kontynuujemy pojedynki? A jeżeli tak to w jakiej formie?
Poprostu niech pojedynki beda ale nie ma potrzeby dodwania caly czas zdjecia ktore wygralo, jak kos bedzie chcial wyzwac kogos to doda zdjecia a inna osoba doda swoje dla podjecia walki, wygrany moze sie cieszyc, i czekac az np ktos go wyzwie dalej